Psychosomatické príčiny chorôb–Chrbtica (LÁSKA A STRACH).

28.07.2008 Celý región

„... Kde je láska, tam chýba strach. Kde je strach , tam nie je láska... “
Ak ti rodič poskytol oporu keď si bol dieťa, kým ešte kosti neboli dostatočne pevné, tvoj vývoj bol v pohode. Pokiaľ sa ti tejto podpory v podobe láskyplnej ochrany nedostalo, snažil sa ju nahradiť pomocou svalov. Toto svalové napätie mohlo spôsobiť okrem deformácie kostí aj zrútenie sa a okrem toho stratu vnútorného pocitu dôvery... a takto rastieme na základe nášho systému presvedčenia, že nie som dosť dobrý, ne nemôžem byť akceptovaný... . držanie tela sa sťahuje dovnútra, lebo si chcem chrániť svoje vnútorné pocity. Cítim sa nedôležitý na tele, na podvedomej úrovni mám strach z toho, že budem ohrozený a na vedomej úrovni sa hnevám a vrie to vo mne... Akonáhle si neuvedomujem, že tieto moje pocity sú len mojim presvedčením, strácam ochotu i sebaistotu. Moje telo je strnulé a myslím si že inú možnosť nemám...
„Naše city sú premenné ako voda... . “
Človek je organizmus, vytvárajúci samého seba... Stavba ľudského tela závisí okrem potravy tiež na citovej výžive z okolia. Každá bunka tvojho tela má svoj vlastný „svet“. Bunky sa tvoria sa na základe tvojho myslenia a cítenia Telo obsahuje viac ako 80% vody, a každý pocit sa riadi vlastnosťami vody. Tvoje chovanie je ako ľad ( ak si v šoku, alebo sa uzavrieš, aby si potlačil bolesť, stav tvojich tekutín sa podobá ľadu), iné má skupenstvo vody ( ak si zaľúbený, alebo sa utápaš v slzách, tvoje cítenie prúdi ako voda), alebo až pary( ak sa nadúvame lebo sa iní „nenaladili“ na naše potreby. Tekutý život sa dá rozpoznať cez tok myšlienok a ich naplnenia. Dokonca aj v najpevnejšej opore nášho tela, v kostre môžeme zažiť tento pocit.
Kostra...
Kostra je dômyselný mechanizmus a s každým stavcom je spojený aj niektorý orgán, tkanivo, kosti, zuby, vlasy a nechty... Masáž ti pomôže uvoľniť bolesť, avšak ak si tento blažený pocit dopraješ spolu s uvedomením si „pravdepodobnej psychickej príčiny tejto blokády“, uzdravenie príde oveľa skôr. Lieky neodstránia problém, iba ti utíšia bolesť ...
Príklady pravdepodobných príčin ochorení spôsobených zablokovaním krčných stavcov:
Pre názornosť je tu obrázok s jednoduchou orientáciou podľa legendy.
V strede kruhu sú stavce krčnej chrbtice (označené C1 až C7) v následnom medzikruží je oblasť tela alebo orgány s ktorými úzko súvisia, v ďalšom je pôsobenie (aká fyzická bolesť s tým súvisí), potom pravdepodobné psychické príčiny vzniku ochorenia a nakoniec motivácia A:„ako z toho kola von“...
C1 prvý stavec(Atlas) sa spája s krvným obehom a pokožkou hlavy, hypofýzou, lebečnými kosťami, mozgom, vnútorným a stredným uchom. Nerovnováha môže spôsobovať bolesti hlavy, migrény, nervozitu, nespavosť, prekážky v hrdle, chrípku, vysoký tlak, stratu vedomia, anamnézu, chronickú únavu, závrate, ..
A čo príčina? Pravdepodobnou príčinou je podvedomá úroveň. Cítiš sa pomstychtivý ? Nevieš vypovedať svoje pocity? Vieš povedať nie bez pocitu viny? Dusíš všetko v sebe? ... Vedome to vnímaš ako neprijímanie a oponovanie voči stanoviskám iných, ktoré ti nevyhovujú. Fyzické telo ničíš ľahostajnosťou...
Do tohto stavu sa dostávaš nedokrvením vedomej úrovne mozgu čím si síce pri vedomí, ale vedome neuvažuješ. Vtedy vedomú úroveň mozgu nemá čo prekrvovať, lebo krv sa stiahne do žíl a ty reaguješ ako tvoji predkovia.
A:“ Otvorene prijímam čo mi osud prináša, dôverujem si a som na seba nežný... “
C2 druhý stavec (Axis) zahŕňa oblasť očí, zrakové a ušné nervy, dutiny, vypuklé kosti, jazyk a čelo. Jeho nevyváženosť môže súvisieť s ochorením dutín, škuľavosťou, hluchotou, očnými a ušnými problémami a alergiami.
Čo nechceš počuť alebo vidieť? Vieš prijať situáciu? Dokážeš bez ťažkostí povedať áno alebo súhlasiť s niekým? Cítiš že máš zmarené ciele alebo si sklamaný?.. . Ak sa rozhodneš hovoriť, tak len o tom, ako to zbabral niekto iný. Nespravodlivosť ktorú cítiš obrátiš „ do seba“, aby si sa ospravedlnil za to, že „niečo“ nevyšlo.
A: „ Som tvorivý, príťažlivý, plný optimizmu a prijímam sa taký, aký som... “
C3- tretí stavec súvisí s čelom, lícom, vonkajším uchom, zubami a nervami tváre. Vychýlenie rovnováhy môže spôsobiť neuralgiu, zápal nervov, ekzémy, akné a iné kožné ochorenia.
Prečo sa ochudobňuješ? „To nie ja, to oni mi nedajú to, čo potrebujem! “ Si hlboko urazený a neprejavuješ dostatočnú pozornosť? Je na tebe, aby si sa prispôsobil ! Teš sa pozornosti, ktorá prichádza z pocitov iných.
A: „ V každej situácii som pozorný a nachádzajúci potešenie z toho, že všetko, čo sa okolo mňa deje mi stojí za námahu... “
C4- štvrtý stavec spája nos, pery, ústa, Eustachova trubica. Máš problém s polypom, katarom, sennou nádchou či hluchotou?
Často sa rozhorčíš? Všetci sú voči tebe nepriaľskí? Uspokojí ťa uštipačná poznámka alebo iná nadávka voči tým, čo ťa „odmietajú“? Samozrejme, že to danej osobe nepadne dobre! Neprijíma to a negácia sa odrazí naspäť do teba. To čo zaseješ budeš aj žať.
A: „Všetko čo ma v živote postretne si zaslúžim, viem sa prispôsobiť a komunikujem pozorne so svojim okolím. Idem v ústrety svojmu osudu... “

C5-piaty stavec je spojený s hlasivkami krčnými žľazami, hrtanom. Často si zachrípnutý? Bolesti v krku sú už tak časté, že ich ani nevnímaš?
Aký pocit máš predtým než pocítiš fyzickú bolesť? Reaguješ neprimerane na to, že ťa „prehliadajú“ a z pocitu nedôležitosti prepadáš „melanchólii“ ? Vedz, že nie oni ťa „prehliadajú“, ale ty sa tak len cítiš! Komunikácia potom viazne v krku a prichádzajú bolesti. Ak dokážeš zmeniť svoj postoj tak, že nie „oni ťa prehliadajú“, ale je to len tvoj pocit, tak si na tej správnej ceste k uzdraveniu.
A: „ Som úplný, celistvý, rozvážny, svieži! Hovorím jasne. “

C6- šiesty stavec harmonizuje krčné svaly, plecia, mandle. Máš sedavé zamestnanie? Tvoje svaly sú stuhnuté? Pobolievajú ťa plecia? Prekonal si záškrt či čierny kašeľ?
Stav keď sa cítiš „porazený“ a myslíš si, že nemá význam o tom rozprávať ťa uzavrie do mlčanlivosti a niet už voľby. Tvoja snaha meniť iných ťa ničí. Ak pochopíš, že jediné, čo skutočne zmeniť môžeš je tvoj postoj k danej situácii, máš vyhraté...
A: „ Moja voľba byť k sebe úprimným ma robí nepostrádateľným... “
C7- siedmy stavec uvoľňuje štítnu žľazu, puzdro ohybu, lakte. Prechladnutie a choroby žliaz a tenisový lakeť.
Čo ťa prenasleduje z minulosti? Máš v hlave zmätok? Hneváš sa z vlastnej bezmocnosti? Cítiš sa prehliadaný? Alebo naopak ... Prejavuješ prílišnou sebaistotou, ktorá je dokonalým maskovaním tvojich obáv? Hnev je pocit z minulosti ktorý prežívaš v prítomnosti a strach naopak je emóciou budúcnosti. Veď kto by sa bál toho, čo už bolo? Ale bojíš sa toho, čo bude!
A: „Odpúšťam minulosti Smelo si vychutnávam prítomný okamih, ktorý ovplyvní moju budúcnosť.. “
Farba...
S krčnou čakrou je spojená modrá farba. Pri pohľade na ňu cítime čosi samo sebe odporujúce - dráždivosť a kľud. Modrá energia sťahuje zápal súvisiaci s chorobou krku, ukľudňuje. Ako podporný prostriedok na liečenie pokožky krku, alebo nezápalových ochorení krku by som ju odporúčala veľmi opatrne, pretože viac rozdráždi. Tu by bolo vhodnejšie použiť jej doplnkovú farbu - oranžovú - na stiahnutie prejavu šoku pokožky. Farba sa môže používať nosením odevov danej farby, využitím olejov, kúpeľov a pod.
Hudba...
Hudba a spev bohaté na vysoké tóny a spievanie hlásky „e“.
Príroda...
Ľahni si uvoľnene vo voľnej prírode a dýchaj. Sleduj, ako sa otvára a čistí oblasť krku. Nechať preniknúť do seba energiu vody cez vibráciu zvuku.
Bylinky...

Šalvia uvoľní zovretie v krku a tým umožní vyjadriť úmysel duše. Eukalyptus otvorí vnútornú inšpiráciu a dodá sebavyjadreniu originalitu a tvorivosť.
Kamene...
Cez energiu kameňov môžeme precítiť anjelskú lásku... Zmyslami ju nezachytíme, prejavuje sa vibráciou, cez ktorú pociťujeme ich silnú ozdravujúcu energiu až do hĺbky duše. Kamene energeticky reagujú na naše myšlienky a pocity.
Ametyst čistí priestor a chráni pred negatívnymi vplyvmi. Chalcedón znižuje precitlivenosť, podporuje sebavyjadrenie.
Liečenie drahými kameňmi nie je náhradou klasických liečebných postupov praktickej medicíny. Dobrým vzťahom k nim, láskou a pohladením, posilníme ich schopnosti, ktoré potom spätne podporia naše zdravie.
Kameň snov...
Anjeli lásky vo všetkom sa k tebe obracajú prostredníctvo Jadeitu. Dávajú čistotu a vyrovnanosť, schopnosť vnímať ťažké situácie ako životné výzvy pre nájdenie seba samého Zbavujú myseľ starostí a vedú nás cestou lásky...
Strava...
Doplniť stravu súvisiacu s prvkom vody na vyrovnanie energie ľadvín. Potraviny so slanou chuťou, ryby a plody mora na podporu uvoľnenia hlienov. Obmedziť potraviny súvisiace s prvkom ohňa, ktoré oslabia energiu ľadvín, a tak aj vylučovanie škodlivín z tela (sladké jedlá, studené ovocie, biely cukor, ... )
RNDr. Monika Kašová
 

Vyberte región